Being concise about the climate issue

slimy green sea, under a yellow sky, realistic highly detailed hdr photo

By Enrique Lescure

Introduktion

Nyligen i mitt hemland Sverige har en konservativ nyhetskolumnist hamnat i blåsväder efter att ha antytt att medierapporteringen om en rekordvarm sommar var alarmistisk till sin natur. Hon anklagas därför för att förneka klimatförändringarna, och uppmaningar har framförts på plattformen som tidigare var känd som Twitter att avplattforma henne.

Hennes försvarare hävdar å andra sidan att hon inte förnekar klimatförändringarna, utan istället ger en kritik mot vanan att koppla framtida potentiella värmeböljor samt väderfenomen till klimatförändringarna.

Detta offentliga gräl påpekar att budskapet om klimatförändringarna är benäget att missförstånd och leder till en kontroversiell offentlig debatt som sår förvirring och avpolitiserar.

Vi lever i en tid av ekologisk kris, när det gäller klimatförändringar, markerosion, utarmning av färskvatten och nedbrytning av ekosystem. Var och en av dessa kriser utgör en existentiell utmaning inte bara mot den industriella civilisationen, utan också för högre livsformer på vår planet. Detta är inte den första globala ekologiska kris som vår art har ställts inför – men den är unik på två sätt. Den här gången är vi 1) medvetna om den hotande krisen och 2) är till stor del orsaken till krisen, på grund av vår kollektiva överexploatering av vår biosfär.

Samtidigt är det av olika skäl en kulturellt, ekonomiskt och politiskt svår, nästan oöverstiglig uppgift för vår art att samla en omfattande och effektiv strategi för att stoppa skadorna på ekosystemen som vi är beroende av för vår försörjning.

Det skulle kunna argumenteras för att en av faktorerna som förhindrar den effektiva spridningen av situationens allvar är informationsöverbelastning. En vanlig medborgare idag bombarderas med information, nyheter, indignation, lockelser, distraktioner och rädsla under all sin lediga tid. Uppmärksamheten är delad och förmågan att urskilja relevant information från skräp minskar bland de generationer som växer upp med sociala medier.

Idealt sett skulle det behövas en kulturell revolution för att minska mängden informationsstasis som ständigt bombarderar en stressad och ångestdrabbad befolkning, men under tiden kanske strategin att sprida information om klimatförändringarna kan revideras?

Klartext – Införande av allvarlighetsnivåer

Mänsklig påverkan på klimatet – det vill säga hur utsläppen av växthusgaser från fossila bränslen minskar mängden värme som avdunstar från jorden genom att förtäta jordens atmosfär – är en komplex fråga som påverkar allt på planeten. Det är ett invecklat, komplicerat pussel med tiotusentals bitar, och vetenskapliga institutioner har ännu inte fullständigt förstått dess konsekvenser.

Jag skulle hävda att om medierna verkligen var intresserade av att hjälpa till att ge allmänheten en klarare förståelse för klimatförändringar, så skulle dess effekter behöva delas upp i olika nivåer.

Dessa nivåer skulle i stort sett utgöras längs linjen för potentiell allvarlighet av kort-, mellan- och långsiktiga effekter. Jag kommer att ge ett exempel här nedan.

I. Nivå Ett (Gul): Effekter som är lokaliserade, stör lokala ekonomier, ökar sannolikheten för extremt väder, skogsbränder, minskar turisminkomst eller leder till ökad efterfrågan på kyla.

II. Nivå Två (Orange): Långsamma långsiktiga förändringar som kommer att kräva social intervention på en centraliserad, stor skala, till exempel havsnivåhöjning och förändringar i jordbruksproduktivitet.

III. Nivå Tre (Röd): Mycket allvarliga effekter som inte bara kommer att störa mänsklig civilisation utan också permanent påverka levnadsvillkoren regionalt eller globalt, och hota att orsaka civilisatoriskt sammanbrott. Exempel är smältande glaciärer i Himalaya, försvagningen av AMOC (av vilken Golfströmmen är en del) och grönska i ekvatoriala hav, vilket hotar planktonförökning och därmed global syreproduktion (arguably den största hotet från klimatförändringar).

Idealt sett skulle jag hävda att den tredje allvarlighetsnivån behöver betonas i den offentliga informationen om klimatförändringar.

Som det ser ut nu verkar det som om de flesta människor associerar klimatförändringar med två faktorer – den första att temperaturerna generellt kommer att bli varmare och den andra att haven kommer att stiga på grund av smältningen av Grönlandsisen. Det skulle inte vara förvånande om de flesta människor främst förknippade klimatförändringar med risken för ökad översvämning. Detta skapar flera problem med kommunikationen, eftersom det ger klimatförnekare möjlighet att (korrekt) påpeka att höjningen av havsnivåerna är en långsam process, att det förväntas ta årtusenden för Grönlandsisen att kollapsa, att ökande BNP-nivåer (eftersom de bortser från alla andra faktorer) kommer att göra det möjligt för länder att investera i havsvallar, och att även ett fattigt land som Bangladesh investerar kraftigt i havsvallar och till och med har återvunnit mark under de senaste två decennierna.

Fokus på havsnivåhöjning är begripligt – allmänhetens intresse väcks både av det faktum att de flesta av vår art lever i låglandet och vid kusterna, och av översvämningsmyterna som ärvts från antika civilisationer. Men det är inte bra när allmänheten bryr sig om klimatförändringar på grund av en fråga som förstås på ett felaktigt och vågar jag säga alarmistiskt sätt.

Att 75% av Himalayas glaciärer kan vara borta år 2100 (ICIMOD, 2023) utgör en mycket allvarligare fara mot välfärden för folken i Bangladesh (och Indien, Pakistan, Myanmar, Laos, Vietnam, Kina …) eftersom det skulle innebära en kollaps av livsmedelsproduktion, ekosystem, jord och färskvattenreservoarer, och hota stabiliteten för hela den eurasiska kontinenten.

På samma sätt kan försvagningen av Atlantiska meridionala omkastningscirkulationen (AMOC) på grund av uppvärmningen av Arktiska hav kyla norra Europa till temperaturer som närmar sig nivåer som i Sibirien och Alaska – vilket förmodligen skulle vara bra för vintersporter men katastrofalt för jordbruk och uppvärmning. Detta skulle också utgöra en permanent och oföränderlig aspekt av klimatförändringar, som är svårare att anpassa sig mot än att bygga havsvallar på danska öar.

Detta är ytterligare en anledning att vara försiktig med rapporteringen om till exempel slutet på vintersport i bergen i Skandinavien, eftersom klimatförändring som fenomen är så komplext att det påverkar andra system – som havsströmmar – som i sin tur kan påverka resultatet på ett annat, men ännu mer oönskat sätt.

När tidningar, regeringar och gröna organisationer talar om klimatförändringar bör vi göra det med fokus på hot som är existentiella till sin natur. Plankton och sjögräs producerar cirka 50% av syret på planeten. Om fytoplankton som lever nära de arktiska vattnen hotas av utrotning, kan det orsaka en minskning av syreproduktionen som kan hota djurlivet globalt. Detta skulle kunna innebära en massutrotning som kommer att påverka oss.

Sammanfattning

Självklart kan säkerheten i dessa katastrofer ifrågasättas – men det vi behöver agera på är inte chansen att de inte kommer att inträffa eller att trenderna skulle vändas, utan att dessa händelser kan inträffa. Om vi hade resonemang kring aerosoler på samma sätt som klimatförnekare eller minimerare gör med klimatet, skulle Australien, Nya Zeeland, Chile och Argentina förmodligen ha enorma mängder fall av hudcancer idag och tvingas anpassa sig till att bli de första mänskliga samhällena som är nattaktiva.

Även utan klimatförändringar behöver vi övergå till ett samhälle utan fossila bränslen innan bristen på ekonomiskt tillgänglig olja gör det åt oss och bygger in oss i en ekonomisk fälla med hög energi. De ekonomiska krafter som vill behålla uppfattningen om livskraften i fossil energi är reaktionära bortom självdestruktivitetsnivån, och oljans ekonomiska hållbarhet måste ifrågasättas mer energiskt. Inte minst måste det finnas krav på och en offentlig debatt om att förbjuda prospektering av nya oljefält.

Men innan dess behöver vi en bättre debatt om klimatförändringar.

Och den debatt vi behöver kanske behöver vara mer koncis och fokusera på de mest allvarliga konsekvenserna av klimatförändringar – särskilt dess effekter på glaciärer, havsströmmar och långsiktig beboelighet. Det finns andra allvarliga problem som jag förmodligen har bortsett från av brevets skull, men poängen är inte vilka allvarliga problem vi diskuterar, utan att vi främst måste belysa dem, snarare än att ta med allt från problemet med urbana värmekrångel till de ökande försäkringskostnaderna för kustbostäder till slutet på vintersportorter i Skandinavien.

Även om alla dessa frågor kan vara sanna är problemet med att inkludera för många frågor i frågan om klimatförändringens allvar många.

• Allmänheten kommer att översvämmas kognitivt av klimatförändringar till den grad att det blir illamående.

• Att peka ut allvarliga och vardagliga effekter i samma sammanhang kommer att dämpa de emotionella och psykologiska påverkningarna av att förstå de allvarliga effekterna.

• Ju fler punkter som tas upp i samma artiklar, videor och informationsbrev, desto större är sannolikheten att missuppfattningar kan uppstå och att våra motståndare kan utnyttja dessa missuppfattningar för att vinna taktiska segrar.

Kort sagt, det vi behöver göra är att utforma budskapet om klimatförändringar på ett sätt som kan rikta allmänhetens uppmärksamhet mot behovet av radikal reform, och för att uppnå det måste vi fokusera på några kärnfrågor (helst färre än fem) och sedan upprepa dem ständigt. Dessa frågor måste vara vetenskapligt validerade och fokuserade på vad som utgör ett existentiellt hot med klimatförändringar.

Motståndet mot klimatförändringsreformer består av förmodligen de mest förvirrade politiska krafterna i mänsklighetens historia, som aktivt arbetar för att skapa en politisk situation som kommer att föra fram det motsatta de påstår sig stödja (vilket generellt sett är ett samhälle med fri marknadsekonomi, medan motstånd mot klimatförändringsreformer måste föra fram allt mer statlig och reglerande ekonomi i framtiden för att rätta till kursen).

Vad Earth Organisation for Sustainability gör?

För närvarande befinner vi oss i det tidiga skedet av att utveckla ett datorspel, som samtidigt fungerar som en simulator som visar effekterna av klimatförändringar och som ett strategispel där spelaren själv kan interagera med och initiera politik för att åtgärda klimatförändringarna genom reformer, teknologiska innovationer, kulturella förändringar eller andra medel.

Namnet på spelet är Climatopia, och vi hoppas att det kommer att bidra till ökad förståelse för detta ämne.

Om du vill hjälpa till kan du kontakta oss på en*************@eo*********.com eller stödja oss genom vår Patreon (eller Swish-nummer om du bor i Sverige).

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:right;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>By Enrique Lescure</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:center;’><strong><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Introduction</span></strong></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Recently in my country of Sweden, a conservative news columnist has come under fire for suggesting that media reports about a record hot summer were alarmist in nature, and thus she is accused of being a climate change denier, and calls have been raised on the platform previously known as Twitter to de-platform her.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Her defenders on the other hand claim that she is not denying climate change, but offering a critique against the habit of connecting future potential heatwaves as well as weather phenomena with climate change.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>What this public spat points out is that the messaging about climate change is prone to misunderstandings, and to a contentious public debate which sows confusion and depolitization.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>We live in a time of ecological crisis, in terms of climate change, soil erosion, freshwater depletion and ecosystems deterioration. Each of these crises represents an existential crisis against not only industrial civilization but also for higher lifeforms on our planet. This is not the first global ecological crisis which our species have faced &ndash; but it is unique in two regards. This time we are 1) <em>aware</em> of the looming crisis and 2) are largely the <em>cause</em> of the crisis, due to our collective over-exploitation of our biosphere.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>In the same time, for various reasons, it is a culturally, economically and politically difficult, nearly insurmountable task for our species to muster a comprehensive and effective strategy to stop damaging the ecosystems which we depend on for our sustenance.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>It could be argued that one of the factors which prevent the effective dissemination of the gravity of the situation is information overload. A typical citizen today is bombarded with information, news, outrage, enticement, distractions and fear for all their free time. Attention is divided, and the ability to discern relevant information from trash is diminishing among the generations who are growing up with social media.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Ideally, there would need to be a cultural revolution to reduce the amount of information stasis constantly bombarding a stressed out, anxiety-ridden populace, but in the mean-time, maybe the strategy to disseminate information about climate change could be revised?</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:center;’><strong><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Clearing the table &ndash; instituting severity levels</span></strong></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Man-made climate change &ndash; i.e. how the emissions of fossil-based greenhouse gasses reduce the amount of heat evaporating from the Earth by thickening the Earth&rsquo;s atmosphere &ndash; is a complex issue which <em>affects everything</em> on the planet. It is an elaborate, complex puzzle with tens of thousands of pieces, and scientific institutions do not yet fully grasp its implications.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>I would argue that if the media would be sincerely interested in helping to provide the public with a clearer understanding of climate change, its effects would need to be divided into several <em>levels</em>.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>These levels would be roughly constituted along the line of the potential <em>severity&nbsp;</em>of the short-, medium- and long-term effects. I will provide one example here below.</span></p>

<ol style=”list-style-type: upper-roman;margin-left:32.65px;”>

<li><strong><span style=’line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-size:12.0pt;’>Level One (Yellow):&nbsp;</span></strong><span style=’line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-size:12.0pt;’>Effects which are localized, disturb local economies, increases the likelihood for extreme weather, forest fires, reduce tourism income or lead to higher demand for cooling.&nbsp;</span></li>

<li><strong><span style=’line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-size:12.0pt;’>Level Two (Orange):&nbsp;</span></strong><span style=’line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-size:12.0pt;’>Slow-moving long-term changes which will demand social intervention on a centralized, large scale, for example sea level rise and changes in agricultural productivity.</span></li>

<li><strong><span style=’line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-size:12.0pt;’>Level Three (Red):</span></strong><span style=’line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-size:12.0pt;’>&nbsp;Very severe effects which will not only disrupt human civilization but also permanently affect the living conditions regionally or globally, and threaten to cause civilizational collapse. Examples are the melting glaciers of the Himalayas, the weakening of the AMOC (of which the Gulf Stream is a part) and the greening of the equatorial seas, which threatens plankton reproduction and thence the global reproduction of Oxygen (arguably the greatest threat of climate change).</span></li>

</ol>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Ideally, I would argue that the third severity level needs to be emphasized in the public messaging about climate change.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>As it looks now, it seems like most of the public associates climate change with two factors &ndash; the first one being that the temperatures generally will become warmer and the second that the seas will rise due to the melting of the Greenland ice sheet. It would not be surprising if most of the public primarily associated climate change with the risk of increased flooding. This causes several problems with communication, as it opens up the opportunity for climate change denialists to (correctly) point out that the raising of the sea levels is a slow process, that it is expected to take millennia for the Greenland ice sheet to collapse, that rising GDP levels (since they ignore all other factors) will make it possible for countries to invest in sea walls, and that even a poor country like Bangladesh is investing heavily in sea walls and have even regained some land during the last two decades.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>The focus on sea level rise is understandable &ndash; the public interest is awoken both by the fact that most of our species are living on lowlands and at coasts, and by the Flood myths inherited from ancient civilizations. But it is not a good thing when the public cares for climate change on behalf of an issue which is understood in a flawed and dare I say alarmist manner.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>That 75% of the Himalayan glaciers may be gone by the year 2100 (ICIMOD, 2023) is a much more serious threat against the well-being of the peoples of Bangladesh (and India, Pakistan, Myanmar, Laos, Vietnam, China&hellip;) as it would represent a collapse of food production, ecosystems, soil and fresh-water reservoirs, and threaten the stability of the entire Eurasian landmass.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Likewise, the weakening of the <em>Atlantic Meridional Overturning Circulation</em> (AMOC) due to the warming of the arctic seas could very well cool northern Europe to temperatures which move towards Siberian and Alaskan levels &ndash; which would probably be great for winter sports but disastrous for agriculture and heating. This would also represent a permanent and unalterable facet of climate change, which is more difficult to adapt against than building sea walls on the Danish islands.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>This is another reason for being cautious on reporting about for example the end of winter mountain sports in Scandinavia, as climate change as a phenomenon is so complex that it affects other systems &ndash; like sea currents &ndash; which in their turn can affect the outcome in a different but even more undesirable outcome.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>When newspapers, governments and green organisations speak about climate change, we should do it in terms of focusing on the threats which are <em>existential</em> in nature. Plankton and seaweed produces around 50% of the Oxygen on the planet. If the phytoplankton living near the arctic waters are threatened by extinction, it can cause a reduction of oxygen regeneration which can threaten animal life globally. This could herald a mass extinction event which <em>will</em> affect us.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:center;’><strong><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Summary</span></strong></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Of course, the certainty of these cataclysms could be put into question &ndash; but what we need to act upon is not the chance that they <em>won&rsquo;t occur</em> or that <em>the trends would be reversed</em>, but that these events <em>may occur</em>. If we would have reasoned around aerosols as the climate denialists or minimizers are doing with the climate, Australia, New Zealand, Chile and Argentina would probably have enormous amounts of skin cancer occurrences today, and would have had to adapting into becoming the first ever nocturnal human societies.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Even without climate change, there is a need to transition to a zero-fossil society before the lack of economically accessible oil does that for us, and builds us into an economic high energy trap. The economic forces which want to keep the perception of the viability of fossil energy are reactionary beyond the level of self-destructiveness, and the economic sustainability of oil must be more vigorously questioned. Not the least, there must be a demand for and a public debate about the banning of the prospecting of new oil fields.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>But before that, we need a better debate about climate change.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>And the debate we need may need to be more concise and focus on the most serious implications of climate change &ndash; especially regarding its effects on glaciers, ocean currents and long-term habitability. There are other severe issues which I probably for brevity&rsquo;s sake have disregarded in this article, but the point is not what severe problems we are discussing, but that we must primarily highlight them, rather than bringing in everything from the problem of urban heatwaves to the increasing insurance costs of coastal habitation to the end of winter resorts in Scandinavia.&nbsp;</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Though all of these issues may be true, the problem of including too many issues in the question of the seriousness of climate change are manifold.</span></p>

<ul style=”list-style-type: disc;”>

<li><span style=’line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-size:16px;’>The public will be cognitively flooded with climate change to the point of nausea.</span></li>

<li><span style=’line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-size:16px;’>Pointing out severe and mundane effects in the same setting will blunt the emotional and psychological impacts of understanding the severe effects.</span></li>

<li><span style=’line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;font-size:16px;’>The more points will be taken up in the same articles, videos and information briefs, the greater the likelihood that misconceptions could arise and that our opponents could utilize these misconceptions to win tactical victories.</span></li>

</ul>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>In short, what we need to do is to design the messaging with climate change in a manner which can <em>focus</em> the attention of the public on the need for radical reform, and to achieve that we need to focus on a few core issues (ideally fewer than five) and then repeat them constantly. These issues must be scientifically validated, and must be focused on what constitutes an existential threat with climate change.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>The opposition to climate change reform is consisting of probably the most confused political forces in human history, who actively are working to create a political situation which will bring forth the opposite they claim to support (which generally is a free-market capitalist society, while opposition to climate change reforms must bring forth ever more statist and regulatory economics in the future to help correct the course).</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:center;’><strong><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>What the Earth Organisation for Sustainability is doing</span></strong></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:center;’><strong><span style=”font-size:16px;line-height:115%;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;”></span></strong><br></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>Right now, we are in the early process of developing a single player computer game which would simultaneously serve as a simulator showcasing the effects of climate change, and as a strategy game where the player themselves can interact with and initiate policies intended to mend climate change through reforms, technological innovations, cultural changes or other means.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>The name of the game is <em>Climatopia</em>, and we hope it will help increase the understanding of this topic.</span></p>

<p style=’margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:10.0pt;margin-left:0cm;line-height:115%;font-size:15px;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;text-align:justify;’><span style=’font-size:16px;line-height:115%;font-family:”Times New Roman”,”serif”;’>If you want to help, you can contact us on <a href=”mailto:en*************@eo*********.com" data-original-string="gV6RQ9bxok8LxWZf8H1yZuAvRmNKeL5KTe8xLVaxo+Q=" title="This contact has been encoded by Anti-Spam by CleanTalk. Click to decode. To finish the decoding make sure that JavaScript is enabled in your browser.”>en*************@eo*********.com</a> or support us through our Patreon (or Swish number if you live in Sweden).</span></p>